Naast koop bedraagt de huur van het geheel € 75.000,- per jaar excl. BTW
Het Verenigingsgebouw in Veenhuizen geeft het gevoel weer terug te zijn in het begin van de vorige eeuw, maar dan met de hedendaagse comfort en service. Door de vele zalen, de bijgebouwen, de ligging en de prachtige omgeving is dit gebouw met recht een pareltje te noemen.
Het gebouw dateert uit 1922 en was ooit bedoeld als ontmoetingsplek voor het personeel van de rijkswerkinrichtingen in Veenhuizen. De sfeer van het pand is uniek, met zijn hoge plafonds en grote lichte ruimtes. Schitterend zijn de granito vloeren met hun regelmatige zwart-wit patronen en de sierlijk bewerkte plafonds. Ook de balustrades van de brede trap zijn fraai bewerkt. Het zwarte metaal wordt gesierd door rode bloemen in Art Deco stijl.
Op de begane grond bevindt zich de theaterzaal ter grootte van ± 266 m² met een prachtige houten vloer, bar en ruim podium. Tevens bevindt zich hier de toiletgroepen, het café-restaurant, magazijnen, keukens en in de aangebouwde zijvleugel nog een bar, een biljartkamer en een moderne vergaderzaal.
Op de bovenverdieping zijn nog drie vergaderzalen die elk een andere sfeer uitstralen. Ze hebben opvallende hoge ramen, terwijl de middelste van de drie zalen een prachtig balkon heeft met uitzicht over de weidse tuin.
Het object heeft een totale oppervlakte van ± 1623 m². Het complex bestaat uit het verenigingsgebouw met ruime schuur aan de achterzijde, riante prachtig onderhouden tuin en een tuin podium. Het terras is circa 200 m².
In beheer bij de huidige uitbaters zijn verder nog de erg fraaie Protestantse Koepelkerk met bijbehorende consistorie, thans in gebruik als vakantiewoning en de Grote kerk (vrm. RK).
In 2006 is het monument geheel gerenoveerd, waarna in september 2006 de huidige eigenaar de deuren opende van dit fraaie café-restaurant-theater.
Binnen enkele jaren zal dit "museumdorp" worden bijgeschreven op de lijst van het werelderfgoed. Hierdoor neemt waarschijnlijk de bekendheid bij de consument toe.
Erg leuk is het ooievaarsnest in de top van de rode beuk, tegenover de ingang.
Zowel het Verenigingsgebouw als de beide kerken zijn trouwlocaties.
Het verenigingsgebouw ligt in Veenhuizen, vlakbij het gevangenismuseum, Hotel Bitter en Zoet en Brouwerij Maallust. Veenhuizen ligt in de gemeente Noordenveld (Noord Drenthe) en telt ca. 1250 inwoners waaronder een wisselend aantal langgestraften. Veenhuizen vormde oorspronkelijk een veenontginningsdorp dat reeds in 1381 genoemd werd als Veenhuysen. In 1823 veranderde het aanzien van het dorp volledig toen er drie grote gestichten werden gebouwd voor bedelaars, landlopers en wezen. In 1859 nam de Rijksoverheid de gestichten over en maakte er in de jaren zeventig van de 19e eeuw rijkswerkinrichtingen van. Justitie bouwde rond 1900 vervolgens twee nieuwe gevangenissen, ontworpen door Johan Fredrik Metzelaar en zijn zoon Willem Cornelis Metzelaar.: Norgerhaven en Esserheem. Vader en zoon Metzelaar ontwierpen daarnaast vele bewaarders woningen en dienstgebouwen. Een deel daarvan is inmiddels verkocht, maar een groot aantal gebouwen is tot op heden bezit van de Staat, net zoals het Verenigingsgebouw. Tot slot ligt naast Veenhuizen het natuurgebied het Fochteloërveen, onderdeel van het Nationaal Park Drents-Fries Wold.
Het pand wordt aangeboden in erfpacht. Zowel de opstal (het pand) als de ondergrond worden verpacht. Dit betekent dat u alleen economisch eigenaar bent. De overheid is juridisch eigenaar en heeft bepaalde rechten, maar ook bepaalde verplichtingen zoals het onderhoud. De Canon bedraagt 10% van de omzet met een minimum van € 11.000,- per jaar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kiek Busquet, 06 - 200 60 969.
Bekijk alle kenmerken